«En família!» rep el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil d’Alemanya del 2011 en la categoria de no ficció
14 novembre, 2011
ARGUMENTACIÓ DEL JURAT DEL PREMI NACIONAL DE LITERATURA INFANTIL I JUVENIL D’ALEMANYA 2011
La família és la primera i la més important institució social que la mainada coneix. Però aquesta comunitat vivencial té moltes cares. Per una banda tenim la família «normal», constituïda per la mare, el pare i el fill. No obstant això, al costat d’aquesta forma encara majoritària de família hi ha una gran varietat de constel·lacions i de xarxes familiars diferents, en què poden intervenir-hi de manera molt diversa l’edat, el gènere o el grau de parentiu.
En aquest àlbum il·lustrat sobre les famílies del present i del passat, tant si és a Alemanya com en qualsevol altre país, regna un sentit de l’humor que permet afrontar de la millor manera possible un tema que té una forta càrrega emocional. La mirada abraça des de les famílies monoparentals fins a les famílies nombroses, des de les famílies patchwork fins als avantatges i desavantatges de ser fill únic o de tenir germans, des de famílies amb dues mares o dos pares fins a famílies binacionals, i també inclou les vídues, els orfes, els nens adoptats o els que viuen en un asil infantil i parla, fins i tot, de les famílies que no tenen fills; un ampli panorama recollit en text i imatges.
Fins ara ningú no havia aconseguit emprendre aquest tema de manera tan natural com ho ha fet l’equip format per Maxeiner i Kuhl, que toquen temes socials tan controvertits com el de les mares de lloguer o el de les famílies arc iris. Aquest àlbum il·lustrat tampoc no pretén amagar que les coses sempre no funcionen de manera harmònica o segons les necessitats de les criatures: hi ha famílies que s’enfronten per assumptes d’herències, hi ha pares que piquen els fills, de vegades es produeixen baralles dins de la família en què es diuen coses molt gruixudes i no totes les famílies després s’esforcen per aconseguir una reconciliació.
El text resulta convincent a causa de les frases curtes, clares i concises, ple d’informacions precises, i ben acompanyat de molta naturalitat i d’un humor amb molta sensibilitat. Les petites explicacions sobre conceptes potser desconeguts s’integren de manera tan àgil al text que no esdevenen pedagogitzants. Ni l’autora del text ni la il·lustradora pretenen en cap moment caure en actituds instructives o moralitzants. El que predomina és la informació descriptiva de caràcter sociològic o etnològic.
Les il·lustracions d’Anke Kuhl, especialment el seu traç atrevit, són convincents. Resulta sorprenent, amb freqüència, constatar la seva capacitat de reflectir, amb pocs mitjans, les emocions en les cares i en el llenguatge corporal dels protagonistes; comprovar com sap ressaltar allò que és més característic d’un tipus de persona o d’un grup social sense caure en l’estereotip fàcil. La vivor i dinàmica de les il·lustracions produeixen un efecte cinematogràfic en les imatges enquadrades dins de vinyetes. La tipografia i les bafarades són especialment adequades per al tema i l’estil de les il·lustracions: el llibre es fulleja com si fos un àlbum de fotografies familiar.
Aquesta reflexió, molt seriosa malgrat el toc caricaturesc, transmet al nen lector que cada família és única, tan si són discrets com si són escandalosos, si estimen el descans o si són hiperactius, formals o espontanis. I cada família fa una olor característica! I com que tota família, tant li fa del tipus que sigui, és important, el llibre conté també algunes pàgines en què el nen lector o oient pot emplenar explicant les particularitats de la seva família.
El contingut, la seva utilitat per a mediadors, el plaer estètic, les seves explicacions i la seva sensualitat fan d’aquest àlbum il·lustrat un llibre que no hauria de faltar a cap família, independentment de la composició que tingui.