«L’Amy i la biblioteca secreta» guanya el premi Atrapallibres 2023

14 juny, 2023

Estem molt contents de poder anunciar que L’Amy i la biblioteca secreta d’Alan Gratz ha estat guardonada amb el Premi Atrapallibres (categoria 11 anys). L’entrega del 18è Premi Atrapallibres ha tingut lloc aquest dimecres 14 de juny al Teatre Kursaal de Manresa, on també han estat premiats: Els estels de Jacques Goldstyn (categoria 9 anys) i Les bruixes de Brooklyn de Sophie Escabasse (categoria 10 anys).

L’Amy i la biblioteca secreta, una novel·la publicada per Takatuka el 2021, tracta el tema de la censura de llibres de literatura infantil i juvenil a les biblioteques escolars i públiques d’Estats Units, fomentada per grups ultraconservadors organitzats. La protagonista, l’Amy, decideix organitzar amb altres companys i companyes de l’escola una biblioteca secreta per prestar-se els llibres prohibits a la seva escola. El tema és, per desgràcia, de gran actualitat i està arribant a l’estat espanyol de la mà de VOX i el seu intent d’imposar el pin parental.

L’Alan Gratz, autor del llibre de Takatuka premiat no ha pogut assistir a l’entrega, però ha enviat un missatge d’agraïment en forma de vídeo a tots els nois i noies participants, on els hi diu: «M’encanta que l’Amy us hagi agradat i espero que ella i el llibre us serveixin d’inspiració per posar-vos dempeus i defensar el dret a llegir sempre que aquest es vegi amenaçat».

Per la seva banda, les obres guanyadores del 27è Premi Protagonista Jove han estat L’assassina de Venècia, de Pol Castellanos (categoria 12-14 anys), i Els incendiaris de David Cirici (categoria 14-16 anys).

L’objectiu dels premis Atrapallibres (9-11 anys) i Protagonista Jove (12-16 anys), que promou l’IBBYcat – Consell Català del llibre Infantil i Juvenil, és el de promoure la lectura en llengua catalana i fomentar la formació literària d’infants i joves entre 9 i 16 anys, tot convidant-los a ser el jurat que avalua les obres que opten als premis de les millors obres de literatura infantil i juvenil en català de l’any anterior. A l’edició d’enguany hi han participat 11.000 nens i nenes d’arreu dels Països Catalans.

L’IBBYcat – Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil és una entitat amb 41 anys de trajectòria que vetlla per preservar el dret fonamental de tots els infants i joves a ser lectors i per cultivar una literatura infantil i juvenil catalana, i en català, de la més alta qualitat.