Un indi com tu i com jo, finalista del XVI premi Atrapallibres

5 juny, 2020

Durant aquest confinament hem rebut una molt bona notícia: la novel·la juvenil Un indi com tu i com jo ha estat seleccionada en la categoria de 10 anys com a finalista del premi Atrapallibres, edició 2020/2021.

Per a nosaltres, ser seleccionats ja és un premi perquè és tot un reconeixement del nostre treball editorial. Sabem que aquestes obres les tria una comissió d’experts, a partir de tota la literatura infantil i juvenil publicada en català el 2019, seguint criteris de qualitat i adequació a la naturalesa i peculiaritats del premi.

El llibre

Un indi com tu i com jo de Erma Sassen, il·lustrat per Martjin Van der Linden, narra l’amistat que neix entre en Boaz, un nen solitari a qui fascinen els indis i els ponis, i l’Aisha, una nena refugiada que acaba d’arribar a la seva escola, a Holanda. El nen protagonista es pensa que l’alumna nova és índia perquè té el cabell negre i el ulls bruns, no sap parlar la seva llengua i a més es comunica amb dibuixos.

A través d’un text breu, però de gran profunditat, l’autora ens parla de la solitud i de l’amistat, de la capacitat d’adaptació i de la força de la imaginació dels nens i nenes, però també dels costums dels indis americans, dels maies, dels ponis i de temes tan complexes com la religió, la immigració i el racisme; i tot això en el context d’un primer amor. Un llibre de rabiosa actualitat que també té moments d’ironia, humor i tendresa per captivar al seu públic més jove. Tot ell il·lustrat amb motius indis de la mà de Martjin van der Linden.

El premi

El premi de literatura infantil Atrapallibres, com el de Protagonista Jove, el convoca cada any el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (CLIJCAT) amb l’objectiu de fomentar la lectura entre els més joves. És un premi de renom a Catalunya ja que compta amb el jurat de joves lectors més nombrós de tot l’Estat espanyol, cada any hi participen gairebé 11.000 infants i joves.

Una activitat de foment de la lectura que dóna veu i vot a joves lectors de 9 a 12 anys a través del seu centre educatiu, biblioteca, llibreria, etc. Una forma d’estimular la seva formació literària i l’oportunitat de formar part d’un jurat d’un premi de literatura infantil i juvenil que abasta tot el territori català.

Per tal d’escollir les obres guanyadores durant el curs es creen grups de lectura amb la mediació de referents literaris per als joves. Durant aquest temps els nois i noies han de llegir les tres obres finalistes de la seva categoria i discutir-les amb el grup de companys del seu centre. A principis de maig, un cop llegides les lectures i finalitzades les discussions, cada participant donarà una puntuació a cadascuna d’elles (3 punts per la que consideri millor, 2 per a la segona opció, i 1 per a la tercera).

Esperarem amb il·lusió fins el maig de l’any que ve per conèixer el veredicte, però per a nosaltres ja és un gran premi figurar entre els seleccionats.