takatuka
català | castellano

Lectures per a una tornada a l’escola atípica


Aquest any les famílies vivim una tornada a l'escola molt especial. Els nostres fills i filles han estat 6 mesos i un dia sense anar a classe, sense poder jugar amb els seus amics al pati i sense poder aprendre coses noves dins d'un espai tan essencial i necessari com és una escola. Tot i els temps d'incertesa que vivim, els nens i nenes no perden la il·lusió i les ganes de tornar a començar un nou curs. Al cap i a la fi, són ells el millor exemple de resiliència.

 

Així que, pensant en ells i en aquesta tornada a l'escola atípica però igual d’il·lusionant, us recordem algunes recomanacions literàries del nostre catàleg.

 
És ple de gèrmens
 
 

 

Si a casa els més petits us pregunten com és un microbi o una bactèria, i no teniu massa clara la resposta, aquest llibre us ajudarà molt. A través de fotografies augmentades, ens aproparem al paper, al cotó, a les dents o a la pell humana per veure el món microscòpic que hi ha en ells. Llocs ben coneguts que ara ens sorprendran pels éssers que habiten en ells. Així a través d'un E. coli que es passeja per diferents superfícies coneixerem també a un estreptococ, un fong i una corina bactèria. Un llibre interactiu i divertit que ens ajudarà a explicar com són, on viuen i què fan els microbis i les bactèries. Aquest títol, escrit per Idan Ben Barak i il·lustrat per Julian Frost, ja ha obtingut diferents mencions, entre les quals destaquen el White Ravens en 2018 i el Premi Eve Pownal al Millor Llibre Informatiu de Children Book Council of Australia. Un imprescindible per a la tornada a l'escola i per entendre la necessitat de tenir cura dels hàbits d'higiene per a protegir la nostra salut i també la dels altres.
 
 
 
Segur que moltes famílies i escoles ja no saben com transmetre als nenes i nenes la importància de rentar-se les mans freqüentment. Aquest llibre relata a la perfecció quina és la percepció de l'infant quan rep aquest missatge, es mira les mans i pensa: per què si no és tan brutes? Just el que li passa a la protagonista d'aquesta història. Quan la seva mare li ordena rentar-se les mans, ella sempre li replica. Segons la petita, no estan brutes quan acarona a un animalet ni quan juga amb aigua. A la final, amb la insistència de la seva mare en què les mans tenen moltes bactèries que no es veuen i que són perjudicials per la nostra salut, ella reflexiona amb ironia i molt d'humor sobre els perills d'emmalaltir: febre, metges, proves, potser l'hospital . El text de Wanja Olten es complementa amb les divertides il·lustracions de Manuela Olten.
 
Tot sobre bacteris útils i virus dolents
 
 
També tenim una novetat per als que són una mica més grans i tenen preguntes una mica més complicades. Una petita enciclopèdia de microbiologia escrita pel Professor Marc Van Ranst (en Fernando Simón de Bèlgica) i Geert Bouckaert, i il·lustrat amb molt de color i humor per Sebastiaan Van Doninck. Aquest llibre ja es va publicar el 2007 i ara s'ha actualitzat amb els últims virus descoberts com el Covid-19. Té una estructura molt amena i de ràpida consulta. Hi ha cinc capítols dedicats cadascun a un tema concret. Es responen les qüestions principals de forma científica, però amb un llenguatge clar, amb exemples fàcils d'entendre, metàfores i dibuixos molt visuals i gens terrorífics. A més, al final de cada capítol, el jove lector trobarà un petit test per posar a prova tot el que ha après. L'últim capítol ens convida a fer 5 experiments a casa com a primer pas per arribar a ser un veritable microbiòleg.
 
 
 
Els protagonistes d’aquesta història són l’Emma i en Juli, de nou anys d'edat. Ella està emocionada perquè ja sap DE VERITAT com es fan les criatures, una cosa que ell encara no acaba d'entendre. L’Emma li explica tot a en Juli amb l'ajuda dels dibuixos plens de detalls que la seva mare li ha fet en un quadern. Els dos comparteixen els seus coneixements, sense complexos ni tabús. A poc a poc amb les seves pròpies paraules i explicacions, plenes d'humor i innocència, aniran desvetllant al jove lector tot allò referent al cos, la sexualitat, la reproducció, l'evolució del fetus, el part i contracepció. Un divertit còmic informatiu, en format diàleg de nens sobre com es fan els nadons. Ideal per ajudar-nos a tenir respostes i eines per al dia en què els nostres fills / es ens preguntin o vulguin conversar sobre un dels temes que més els interessen i que més ens costen d’abordar. Les millors històries sorgeixen d'anècdotes reals i així és com neix aquest llibre. El seu autor, Monsieur Mouch, amb les genials il·lustracions de Maria-Pau, plasma la conversa real que va tenir amb la seva filla de 8 anys, després que aquesta li expliqués el que ja sabia sobre el sexe i que ell li expliqués de forma senzilla i comprensible d'on vénen les criatures. Una proposta per llegir a classe, en família i també sols.
 
 
 
 
Un altre dels dilemes d’aquest any és si tornar també a les extraescolars. Natació és una de les més essencials però també de les més temudes pels nens i nenes. Aquest és el cas d’en Gid, el nen protagonista d'aquesta novel·la, que ens relata en forma de diari com viu les classes de natació. Per saltar-se la classe de de tots els dijous en Gid ha ideat fins a setanta trucs. El problema és que aquests no es poden repetir, i alguns són difícils de posar en pràctica. Només hi ha una cosa que transmet seguretat a el jove protagonista: el senyor de la plaça que dóna de menjar als coloms. Però arriba un dia en què aquest ja no hi és, i en Gid decideix anar a buscar-ho per evitar que la classe de natació es converteixi en un desastre. El seu autor Gideon Samson ens narra d'una manera tendra i amena aquesta història que té alguna cosa biogràfica. Els capítols s’encapçalen amb una petita il·lustració al·lusiva a la natació, i el text a l'estar en color blau marí porta al lector a tirar-se també a la piscina. Seleccionat a la Llista d'Honor de l'IBBY 2012. Seleccionat a Catalunya per a la XIII edició de el Premi Atrapallibres.
 
 
 
Un indi com tu i com jo d'Erma Sassen i il·lustrat per Martjin Van der Linden narra l'amistat que neix entre en Boaz, un noi solitari fascinat pels indis i pels ponis, i Aisha, una nena refugiada que acaba d'arribar a l'escola. El nen protagonista creu que l'alumna nova és índia perquè no sap parlar el seu idioma i a més es comunica amb dibuixos. A través d'un text breu, però de gran profunditat, l'autora ens parla de la solitud, però també de l'amistat, de la capacitat d'adaptació i alhora de la imaginació dels nens i nenes, també de la immigració i del racisme, i fins i tot, del primer amor. Un llibre de rabiosa actualitat que també té moments d'ironia, humor i tendresa per captivar al seu públic més jove. Tot ell il·lustrat amb motius indis de la mà de Martjin van der Linden. Seleccionat a Catalunya per la XVI edició del Premi Atrapallibres.